Kazak diasporasının Türkiye’ye gelişinin 70. yıldönümü İstanbul’da büyük bir coşkuyla kutlanıyor.
Çin zulmünden dolayı ülkelerinden göç etmek zorunda kalan Kazak Türkleri’nin Türkiye’ye gelişlerinin 70’inci yılı, Bağcılar Belediyesi Kirazlıbent Tabiat Parkı ve Mesire Alanı’nda düzenlenen törenle kutlandı. Kazakistan’dan gelen Atameken müzik grubunun konseriyle güzel bir gün geçiren davetliler, göç sırasında hayatını kaybedenleri de andı. Kazakkent Altay Derneği ile Bağcılar Belediyesi tarafından düzenlenen ve Kazakistan İstanbul Başkonsolosluğunca desteklenen etkinliğe Başkonsolos Alim Bayel, Bağcılar Belediye Başkanı Abdullah Özdemir, Zeytinburnu Belediye Başkan Yardımcısı Saffet Öz, Türkiye ve Avrupa ülkelerinde mukim Kazak dernekleri başkanları ve üyeleri katıldı.
Altay Dağlarından başlayıp Anadolu’da biten, Doğu Türkistan ve Hindistan’dan geçen, Çin zulmünden kurtulmak için göç etmek zorunda kalan Kazakların 18 yıllık ülkeler ve kıtalar arası göç hikayesi 1936 yılından 1954 yılına kadar sürmüştür.
13 Mart 1952’de Türkiye Başbakanı Adnan Menderes başkanlığındaki Bakanlar Kurulu özel bir kararnameyi imzalayarak hayatta kalan soydaşlarımızın Türkiye’ye kabul edilmesini sağladı. Türkiye’ye ulaştıklarında Kazakların sayısı ancak iki bin kadardı. Türk Hükümeti onlara vatandaşlık vererek, tüm ihtiyaçlarını karşıladı.
Bu bağlamda Kazakistan Cumhurbaşkanı Kassym-Jomart Tokayev geçen yıl gerçekleştirilen Türk Devletleri Teşkilatı Zirvesinde Adnan Menderes’i anarak Türkiye’ye şükranlarını sunmuştu. Bu yıl ise Almatı ve Türkistan’da iki caddeye Adnan Menderes adı verildi.