Azerbaycanlı uluslararası bilim adamı, Türkolog Prof. Firudin Celilov’un 30 yıldır üzerinde büyük bir titizlikle çalıştığı “İslamöncesi Türk Tarihi” adlı ansiklopedi en sonunda neşredildi. Azerbaycanlı hayırsever işadamı Mübariz Mansimov’un desteğiyle İstanbul’da basılan 9 ciltlik dev eserin Türk Dünyası tarihine ışık tutması ve Anadolu ile Azerbaycan’da Türk halklarının geçmişi ile ilgili muhtelif manipülasyonlara son vermesi bekleniyor.
Prof. Celilov’a böylesine kıymetli bir eseri bilim dünyasına kazandırdığı için teşekkür eden Mübariz Mansimov, Türk Dünyasının muhkemlenmesine, güçlenmesine, inkişaf etmesine ve tanıtılmasına hizmet eden bu tür kültür faaliyetlerini desteklemenin her işadamının vatan borcu olduğunu söyledi. Dinimize göre “Bir alimin mürekkebinin bin şehit kanına bedel olduğu”na dikkat çeken Mansimov, “Bu araştırma Türkiye’de, Azerbaycan’da ve tüm Türk Dünyasında çok önemli bir çalışmadır. Ben inanıyorum ki, bu eserde toplanan kıymetli bilgiler, tarih kitaplarında yer alarak evlatlarımız için mükemmel bir ders kitabına dönüşecek. Tarihini, geçmişini bilmeyenin geleceği de soru işaretleriyle doludur. Şanlı Türk tarihini ışıklandırdığınız için herbirimiz size minnettarız” diye konuştu.
Çok özel bir tasarımla, sayılı miktarda basılan devasa ansiklopedi hem Türkiye’de, hem de Azerbaycan’da bilim ve kültür dünyasına takdim edilecek. Profesör Firudin Celilov da “İslamöncesi Türk Tarihi” adlı eseri için şu bilgileri verdi: “30 yıldır Urmu nazariyesi üzerinde çalışıyordum. Bu eser tüm bu çalışmalarımın neticesidir. Urmu nazariyesi, Türklerin göçebe bir halk olarak Anadolu’ya ve Azerbaycan’a geldiklerini ileri süren görüşlerin yanlış olduğunu delillerle kanıtlıyor. Üstelik yaptığım araştırmalar neticesinde şunu eminlikle söyleyebilirim ki Türklerin bu topraklarda yerli halk olarak 12 bin yıllık bir tarihi vardır. 30 yıllık araştırmalarımın neticesinde ‘İslamöncesi Türk Tarihi’ adlı dokuz ciltlik bu ilmî eser ortaya çıktı. Bu 9 kitapta tarihi kaynaklar, tarihi coğrafya, Yakın Doğuda kurulan kadim Türk devletleri, tarihi etnografya, edebiyat ve folklorda tarih, Türk dili tarihi, Türklerin soyağacı şeceresi ve Urmu nazariyesi konuları detaylı olarak ele alınıyor.”
(Haber Merkezi)